preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petra Kružića Klis

Login
Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

  

Anketa (mala)
Podržavate li provedbu Zdravstvenog odgoja u školama? 

 

Upis djece u prvi razred

 

 

 

 

 

O školi

OSNOVNI PODACI O ŠKOLI

Upisno područje OŠ Petra Kružića Klis obuhvaća područje općine Klis bez sela Brštanovo i Nisko. Osim djece iz navedenog prostora nastavu u OŠ Petra Kružića Klis polaze djeca iz sela Koprivno u općini Dugopolje i sela Gizdavac u općini Muć. Ukupna površina tog područja je preko 170 km2. Nastava na tom području bila je organizirana u 9 školskih zgrada, koje su zbog malog broja učenika postupno zatvarane. Sada rade Matična škola na Klis-Megdanu te PŠ u Prugovu,  Konjskom i Klis – Kosi, a zatvorene su škole: Korušca, Vučevica, Dugobabe, Bročanac, Klis-Grlo.

Za organizaciju rada u Matičnoj školi, kao i u PŠ Prugovo veliki problem predstavlja udaljenost pojedinih sela od škola i do 25 km, te udaljenost učeničkih domova od polazne stanice autobusa. Neki učenici moraju pješačiti i do 2 km do autobusne stanice u polasku i povratku do škole, što po hladnom i kišnom vremenu nije lako ni ugodno. Slaba prometna povezanost ovog područja s Klisom, te Splitom onemogućava kvalitetniju komunikaciju roditelja s školom, te organizaciju izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti.

Za djecu iz navedenih sela u kojima su škole zatvorene, organizirana je nastava u PŠ Prugovo i to u tri čista odjeljenja od prvog do trećeg razreda. Učenici se prevoze autobusima. Nakon završenog trećeg razreda učenici putuju u Matičnu školu na Klis-Megdanu. Učenici iz sela Dugobabe, zaseok Rožići, nastavu pohađaju u Matičnoj školi što zbog specifičnog položaja zaseoka otežava organizaciju prijevoza učenika na ovoj relaciji.

Nastava u PŠ Konjsko organizirana je u  kombiniranom odjeljenju za učenike prvog, drugog i trećeg razreda. Četvrti razred ovi učenici polaze u Matičnoj školi na Klis-Megdanu.

Nastava u PŠ Klis-Kosa  i ove šk. god. organizirana je u dvorazrednoj kombinaciji i to  prvi i treći razred, te drugi i četvrti razred, odlukom Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Odsjeka za prosvjetu i kulturu. Od 2010./2011. školske godine učenici petog razreda nastavu pohađaju u MŠ na Megdanu.

Broj upisane djece u školskoj godini je 327 i ne oscilira previše.

Nastavni proces u Matičnoj školi na Megdanu, PŠ Prugovo, PŠ Klis-Kosa i  PŠ Konjsko odvija se u školskim zgradama.

Matična škola ima 12 učionica od čega 6 specijaliziranih i to za nastavu tehničke kulture, fizike i informatike, biologije-kemije, likovne kulture, glazbene kulture, povijest-zemljopis, matematike, dio pregrađenog hodnika koji se koriste kao knjižnica, te preuređeni prostor bivše garderobe za nastavu TZK.

U PŠ Prugovo su tri učionice klasičnog tipa, te u PŠ Klis-Kosa dvije učionice klasičnog tipa. U PŠ Konjsko su dvije učionice i to jedna velika i jedna manja.

Stanje školske zgrade u Matičnoj školi je dosta zabrinjavajuće. Zgrada je napravljena na terenu s jakim podvodnim vodama, tako da su djelatnici i učenici izloženi jakom zračenju. Zbog nesolidno napravljenih temelja, a nakon obilnijih kiša, pojavljuje se voda kroz pod škole. Izraženo je i pomicanje temelja škole, zbog čega se pojavljuju razjedine između zidova i kosih krovova svakog od pet traktova škole. Ugradnjom aluminijskih prozora umjesto drvenih, sanirano je stanje ulaska vode kroz sjeverne prozore na električne instalacije i zidove.

Cijevi centralnog grijanja bile su postavljene ispod poda škole, te se na takav način gubila velika količina energije za grijanje. Zbog navedenih problema s pomicanjem temelja škole, utjecaja podvodnih voda, kao i zbog loše izolacije cijevi, često smo bili svjedoci pucanju istih. To je predstavljalo nemali problem u detekciji mjesta puknuća cijevi te brzom popravku istih. Zbog toga se pristupilo ranijoj rekonstrukciji cjevovoda centralnog grijanja čime se postigla bolja zagrijanost prostora i znatna ušteda goriva.

Inače školski prostor zadovoljava potrebe škole po kriteriju broja učenika i opremljenosti učionica. Izborna nastava informatike održava se u učionici fizike i tehničke kulture koja svojom veličinom može zadovoljiti potrebe učenika. No zbog velikog interesa učenika uređeno je 14 radnih mjesta s 14 računala.  Sva računala su  umrežena i spojena ADSL priključkom na Internet. Ugradnjom wirelessa, cijela je škola pokrivena bežičnim Internetom.

Sanitarni čvorovi zadovoljavaju uređenošću i opremljenošću.

Kuhinja te ostali prostori zadovoljavaju veličinom i opremljenošću. Na urede i zbornicu postavljeni su klima uređaji, a intencija će biti opremanje svih prostora klima uređajima.

Linoleumski pod u bivšoj garderobi koja se koristi za nastavu TZK je zamijenjen odgovarajućim drvenim sportskim podom s parketom .

Ugradnjom video-nadzora postigla se stalna kontrola događanja u zgradi i izvan zgrade.

Drveni prozore s nepraktičnim staklima na auli škole zamijenjeni su plastificiranim prozorima sa izo-staklima, a drvena ulazna vrata zamijenjeni su aluminijskom  konstrukcijom s ugrađenim vratima na foto ćeliju i kućicom za dežurnog učenika.

Zbog loše vanjske izolacije učionice hrvatskog jezika i knjižnice, zbog čega je temperatura u tim prostorima bila značajno niža nego u ostalim učionicama, izvršena je unutrašnja sanacija sjevernog zida i ugradnja laminata.

Zbog nestandardne veličine vrata na učionicama i nemogućnosti zamjene istih, pristupilo se ugradnji aluminijskih vrata s prozorom na otvaranje.

Kako je uvijek malo skladišnog prostora u školi za spremanje opreme i rekvizita, odlučili smo ispred kuhinje nadograditi takav prostor.

Zbog problema s prokišnjavanjem zgrade i to nad hodnikom ureda i zbornice, te aule škole, zatražili smo sredstva od Županije te smo dobivenim sredstvima izvršili kompletnu sanaciju krovišta i postavljanje crijepa.

Kako su rasvjetna tijela u četiri učionice trošili veliku količinu energije, te smo zbog previše angažirane snage imali problema s HEP-om, bili smo ih prisiljeni zamijeniti štedljivijim i kvalitetnijim rasvjetnim tijelima.

Svi uredi, kao i zbornica, su preuređeni na način da je nabavljen novi namještaj, lakiran parket i obojani zidovi.

Radovi na sanaciji kotlovnice odvijali su se u dvije faze, tako da su sada ugrađeni novi kotlovi s grijačima, nova pumpa, ugrađena automatika, te posuda za odstranjivanje kamenca. Sve ovo će omogućiti besprijekoran rad kotlovnice, te kvalitetnije grijanje uz uštedu energije.

Uz klupe za sjedenje u dvorištu, podignuta je i zaštitna ograda.

Kako stanje školske zgrade PŠ Prugovo nije zadovoljavajuće pristupilo se izradi projektne dokumentacije za sanaciju i rekonstrukciji zgrade. Dodjeljena sredstva Županije nisu omogućivala sanaciju u cijelosti pristupilo se sanaciji kroz nekoliko faza. Kroz prvu fazu pristupilo se rekonstrukciji krovišta zgrade zamjenom azbestnih ploča crijepom, te ugradnja amstrong stropova u učionicama. Velike učionice su obojane, a parket je obrušen i lakiran.

Škola osim tri učionice, ima zbornicu i kuhinju, te tri sanitarna čvora.

Prošle godine uredili smo zbornicu, opremili je potrebnim namještajem, a sve u cilju stvaranja ugodnog prostora za djelatnike i roditelje.

 Nabavkom novih klupa i stolica za učenike i učitelje, te potrebnih ormara, može se reći da je opremljenost škole dobra. Škola ima 2 računala s ADSL priključkom, laptop s projektorom, te učenici i njihovi učitelji imaju mogućnost stalnog korištenja e-maila  i pristupa Internetu.

Ispred ulaznih vrata napravljena je nadstrešnica, kako bi se omogućila sigurnija zaštita od kiše kod ulaska i izlaska iz zgrade.

Zbog sigurnosti djece podignuta je željezna ograda na prednjoj strani zgrade, kako bi fizički odvojila učenike od opasne i brze ceste. No, kako nismo bili zadovoljni dosadašnjim rješenjem sigurnog ukrcaja i iskrcaja učenika iz autobusa, u suradnji s Općinom Klis napravljeno je novo autobusno stajalište koje će omogućiti sigurnije pristup učenika dvorištu škole.

U dvorištu su postavljene klupe za odmor učenika.

Uz pomoć roditelja u dvorištu su zasađene sadnice raznih biljaka.

Školska zgrada PŠ Klis-Kosa zadovoljava potrebe učenika i djelatnika škole. U školi su dvije učionice od kojih je veća učionica pregrađena u dio za redovnu nastavu i dio za nastavu TZK. Prozori na školskoj zgradi su zamijenjeni aluminijskim. Sredstvima Županije izvršena je rekonstrukcija krovišta zgrade i to na način da je nalivena betonska ploča i podignuto drveno krovište s crijepom. Sanirani su sanitarni čvorovi u učiteljskom stanu i zgradi za učenike. Sanacijom velike učionice stvoreni su idealni uvjeti za život i rad učenika ove škole. Iznad ulaznih vrata napravljena je nadstrešnica za zaštitu od kiše.

Izvršena je sanacija i rekonstrukcija male učionice na katu i to ugradnjom knaufa na zidovima, uz izgradnju nove elektro mreže po učionici.

Učionice imaju mogućnost grijanja na struju i po potrebi na drva.

U dvorištu su postavljene klupe za odmor učenika.

Zbog sigurnosti ulaska i izlaska iz zgrade pristupilo se rekonstrukciji stubišta i to na način da je napravljeno dvostrano ulazno stubište.

I ova škola ima 1 računalo s ADSL priključkom i laptop s projektorom, te učenici i njihovi učitelji imaju mogućnost stalnog korištenja e-mail  i pristupa Internetu.                  

Na školskoj zgradi PŠ Konjsko izvršena je sanacija školske zgrade sredstvima županijskog proračuna. Škola je opremljena novim namještajem, audiovizualnim sredstvima, te ostalom potrebnom opremom tako da su stvoreni odlični uvjeti za rad učenika. U zgradu je uveden telefonski priključak zbog lakšeg komuniciranja s Matičnom školom.

U dvorištu su postavljene klupe za odmor učenika.

Izgradnjom betonskog zida i dvorišnih vrata, fizički smo odvojili učenike od ceste i opasnosti koje su im prijetile. Učenici i roditelji su iskoristili priliku da školsko dvorište urede po svojoj potrebi i želji, tako da su oslikali ogradni zid i u dvorištu posadili različito raslinje.

preskoči na navigaciju